Resilience – Tankesätt som tänjer våra begränsningar & funktionalitet

I en kåkstad i Brasilien vägrar en man att låta sitt tankesätt eller fysiska funktionshinder hindra honom från att leva ett fullvärdigt liv, bli den första kända capoeira mästaren med paralyserade ben och uppfylla sin dröm om att kunna leva med sin son.

Se trailer

Tankesätt som tänjer våra begränsningar & funktionalitet

Dokumentär
Regissör: Ricardo Koanuka

Handling

Resilience - A Documentary Meia Lua levde ett normalt liv som barn i Brasilien, tills benen blev förlamade på grund av ett misstag som gjordes av läkaren. Under denna period led han av skam, smärta och kämpade med att anpassa sig till sitt nya liv. Med tiden kom Meia Lua att inse vad som verkligen förlamande honom - hans sinne, självuppfattning, och rullstolen.

Som ett resultat och en hel del uthållighet utvecklar han ett eget sätt att gå på, genom att använda armar som ben och händer som fötter. Meia Lua introducerades till Busha, en man som befinner sig i en liknande situation som honom. Liksom Meia Lua, var Busha också övertygad om att hans fysiska funktionshinder inte skulle hindra honom från att leva ett fullvärdigt liv, ta del av alla vardagssituationer och fullfölja sin passion - capoeira. Capoeira är en utmanande typ av kampsport som föddes ur motståndet mot slaveriet. Meia Lua tar beslutet att lära sig Capoeira. Hans beslutsamhet för att bli en Capoeira mästare ger honom mod att leva med hjälp av sitt eget driv och entreprenörsförmåga.

Bara att komma runt i staden visar sig vara en utmaning, särskilt när han varje morgon behöver klättra upp för över 700 steg för att komma till busstationen. Här får han sin dagliga inkomst genom att framföra sin show, hans sandaler förvandlas till trumpinnar och bussens interiör till trumma.
På grund av skilsmässa har Meia Lua inget annat val än att leva bland kriminella gäng, situationen gör det osäkert för hans son. Men hans son enda önskan är att kunna bo med sin far.
Motivational quote from Resilience

Livet är bara vackert för de som vet hur man lever.

—Meia Lua

Bakgrund

Salvador är en stad belägen i den nordöstra delen av Brasilien på Atlantkusten, staden där 80 % av befolkningen är ättlingar till afrikanska slavar. Salvador är utnämnd huvudstad till capoeira liksom ”lyckans land”, terra da alegria. Capoeira föddes ur den frihetskamp som grodde under kolonialtiden. Brasilien var ett av de sista länderna som avskaffade slaveriet, 1888. Capoeira har därefter utvecklats som Brasiliens nationalsport som uttrycker dans, musik och kamp för frihet, en kamp som fortfarande är aktuell i många delar av samhällets aspekter.

Mission

Huvudpersonen fann sin väg i livet när han upptäckte sitt själv värde. Regissören lärde sig att bli ägare av sina tankar, oavsett omständigheterna.

Nu är vårt uppdrag att inspirera dig att hitta ditt unika sätt att vara på. Vår regissör Ricardo Koanuka visar filmen tillsammans med föreläsningar och workshops där han ger andra mod att omfamna sitt unika sätt att vara.

Ricardo har utvecklat en process där han guidar dig att bryta ner begränsade övertygelser, klargöra dina passioner och ger verktyg för att hitta självvärde och självförtroende till att leva ett passionerat liv.
Ämnen: själv-värde, själv känsla, tankesätt, Brasilien, capoeira, funktionshinder, funktionsvariation, musik, kultur, hälsa, favela / slumområden

 Resiliência (2016) on IMDb

Sagt om filmen

 • winner documentary

  “Med värme och humor skildrar dokumentären hans förhållande till capoeira, familj och relationer. En sevärd och livsbejakande berättelse.” – Rose-Marie Nilsson

 • winner documentary

  “Alla utbildningar inom funktionsnedsättning ska använda filmen” – Ingeborg Löfgren

VISA RESILIENCE

eller

SE FILMEN

Visa Resilience on demand för utbildningar, organisationer eller företag (institutionell visning).

FÖRELÄSNING

Visa Resilience med Ricardo Koanuka som talare.

WORKSHOP

Capoeira, trummor och rytm.

Vårt fantastiska team

Bakom dokumentärfilmen Resilience

Ricardo Koanuka

Regissör, foto & klipp

Som en utövare av capoeira har jag ofta ifrågasatts om mitt val av Capoeira mästare där många belyser det faktum att Meia Lua inte ens kan göra de grundläggande stegen på grund av sitt funktionshinder. Men jag valde honom eftersom han lärde mig att vara ägare av mina tankar, oavsett mina omständigheter.

Christina Wallin

Producent, foto & klipp

Jag skulle vilja göra en film som inspirerar publiken att ta positiva beslut, uppmuntra att fortsätta framåt oavsett situation.

Marcello Benedictis De Campos Neto

Ljud tekniker

Genom att använda Meia Lua som en förebild, skildrar dokumentären hur vissa delar av vårt liv inte kan kontrolleras. Vad som återstår är att acceptera och överlämna sig till vad som är större än oss.

Klara Grunning

kreativ konsulent

Meia Lua administrerar sina tankar, vilket gör att han hanterar interna konflikter och yttre motstånd i vardagslivet. Han inspirerar oss att upptäcka vår självkänsla.

Music Licensing and Clearance

Jen Malone

Musik Supervisor

För mig är detta en dokumentär med musik och rytm, vilket tilltalar mig.

Heart touching story

Jessica Nettelbladt

dramaturg

RESILIENCE är en viktig film med ett hjärtrörande berättelse. Ricardo Koanuka och Christina Wallin har tillgång till att följa Meia Lua nära inpå och vi får ta del av ett rikt och autentiskt dokumentärmaterial från Salvador i Brasilien.

Documentary Brazil audio

Daniel Togelius

Ljudmix

Det är en ära att mixa ljudet till Resilience. Som musiker och capoeirista i många år, är den här filmen lätt att älska. Med ett ytterst positivt team har Resilience smittat av sig med leenden under svåra förhållanden och ett tänkesätt för en att få igenom alla hinder.

music dokumentary

Zebastian Carlson

Kompositör

Resilience är en film om överlevnad mot alla odds, som utmanar en själv och visar styrkan av att vara oberoende. Jag tror att historien om Meia Lua kan inspirera någon att hitta hans eller hennes egen väg i livet.

Tack till:
Meia Lua och hans familj, som generöst delade med sig av sina berättelser.
Kalle Gartberger (Malmö, Skåne, Sverige) som trodde på berättelsen och teamet från början.
Eliecim Fidelis (Salvador, Bahia, Brasilien) som bidrog till filmens titel, Resilience, intervjuade huvudkaraktären och gav stöd i Brasilien.
Leni Nilsson (Huntingdon, England) förbättrade innehåll och översättningen på hemsidan.
Sarah Jane Houlihan (Malmö, Skåne, Sverige) Engelsk undertext

Nyheter

Event och nyheter

 • winner documentary

  30 september 2016

  Utvald av The Other Film Festival, Melbourne, Australien.

  “Vi hade bra feedback från publiken på festivalen, bland annat från personer som sa att de gillade Resiliens i synnerhet.” – Mija Gwyn, TOFF direktör.

 • winner documentary

  10 september 2016

  Vinnare av den 13 upplagan av European Film Festival Integration You and Me, Koszalin, Poland.

  “Det första priset i kategorin dokumentärfilm "Resilience" i regi av Ricardo Koanuka för sitt porträtt av hjälten: hans energi, livsglädje och den vardagliga mänsklig visdomen”

 • Dokumentär om tankesätt som utbildningsmaterial

  3 maj, 2016

  Malmöpremiär, Skånska Dagbladet

  “—Jag blev kär i hans mind-set, hur han hittade ett sätt att växa. Han var först rädd och gick igenom en svår tid, han gömde sig. Men så från en dag till en annan ändrade han sig. Vissa behöver en coach för att göra ett genombrott, men inte han. Hur hittade han den styrkan inuti sig själv? Filmen handlar om en man som övervann sina mentala gränser och när vi visade filmen i Brasilien förstod alla det budskapet — att vi kan göra mycket mer än vi tror. Det var också ett budskap för mig just då. När vi möttes gick jag igenom en svår tid, berättar Ricardo. Ricardo Koanuka har nu startat ett projekt som kallas Outside Comfort-zone och har lagt upp motivationsvideos på sin facebooksida. — Ju mer man gör saker som ligger utanför ens bekvämlighetszon ju större blir den, förklarar Christina Wallin. Filmarna hoppas även kunna jobba med skolpubliken framöver. — Vi kommer att jobba med filmcentrum som lagt in den i sin katalog för skolbio. Då kommer vi också att vara med som filmpedagoger, berättar Christina Wallin. ”

 • Documentary made in Brazil

  3 maj, 2016

  Jag ville berätta hans historia

  “— Resilience betyder motståndskraft. Under tiden de arbetade med filmen fick Christina Wallin och Ricardo Koanuka följa Meia Luas upplevelser på nära håll. Tillsammans har de förvandlats hans berättelse till film. Synkronicitet innebär att sammanträffande har en mening; ordet finns tatuerat på Ricardo Koanukas vänsterarm. Ricardo växte upp i Brasilien, men med en annan verklighet i medelklassen, och lärde känna Meia Lua efter en lärare uppmanade honom att föreläsa vid universitetet: — Ingen förstod varför vi blev vänner. Men jag letade efter något inom mig som den här killen hade och som jag kände att jag måste lära mig av. Gemensamt hade de en passion för den brasilianska kampsporten capoeira. — Han gav mig något som ingen annan har gett mig, och jag kände att det var mitt ansvar att förmedla den känslan till andra. — För min del, handlade historian om att inte låta sig begränsa. Att vara aktiv och utmana dina omständigheter istället för att ta för givet att man ska använda rullstol eller sätta på en protes när det kanske snarare stjälper, säger Christina.”

 • 17 Mars, 2016

  Vinnare av Picture This Film Festival.. i Kanada

  Hedersomnämnande för Dokumentärer mellan 10 till 30 minuter.

 • Tempo documentary new doc

  9 Mars, 2016

  Utvald till tävlan, New Doc på Tempo Dokumentär Film Festival.

  “Efter ödesdigert misstag av en läkare har Meia Lua, som bor i en kåkstad i Brasilien, blivit förlamad i benen. Han har först svårt att förlika sig med sitt handikapp och tampas med starka skamkänslor och dålig självkänsla. Med tiden inser han att det som verkligen förlamar honom är hans inställning — och rullstolen. Genom hård träning utvecklar han ett alldeles eget sätt att ta sig fram på och han bestämmer sig dessutom för att bli mästare i capoeira. Men det finns en sak Meia Lua fortfarande kämpar vidare för — att kunna erbjuda ett hem åt sin son.”

 • spiritual strength documentary

  29 Januari, 2016

  Dokumentärfilmen på kultursidan i Skånska Dagbladet.

  “Själslig styrka lyfter ett svårt liv
  Jag är capoeiralärare och en av mina lärare bjöd in en person att göra en föreläsning på min skola, en speciell person som han ville vi skulle träffa. Meia Lua kom till min klass och började prata om capoeira. Från det började vi jobba tillsammans inom capoeira och lärde oss mer och mer tillsammans. Jag hjälpte honom och han hjälpte mig. Vi kommer från olika sociala omständigheter och folk förstod inte varför vi blev kompisar. Mina föräldrar förstod inte. Men jag kände genast det var något speciellt och gott hos honom, säger Ricardo Fidelis Koanuka. Jag tycker att alla uppfattade det meddelandet som vi vill dela med folk; att man ska vara modig, lita på sig själv och gå vidare. Resilience är en film som bygger på ett samarbete mellan Sverige och Brasilien, mellan kvinna och man, mellan olika sätt att se saker. Inför premiären i Göteborg tycker Christina Wallin att det känns nästan overkligt, efter fyra års arbete är filmen klar att visas. Christina och Ricardo hoppas kunna göra något i Malmö för att uppmärksamma filmen och att kanske kunna ta med sig Meia Lua hit. För en sak som Ricardo vill förmedla via filmen är allra viktigast, tycker han. – När man ger, då ger världen tillbaka. ”

 • worldpremiere at GIFF

  Världspremiär 29 january, 2016

  Göteborg Film Festival.

  “Meia Lua har fått sitt smeknamn (halvmåne) för att hans leende lyser upp mörkret. Han bor i en av Brasiliens favelor och bestiger de branta backarna dit, gåendes på alla fyra med havaianas på händerna. Ingenting får komma i vägen för hans dröm att bo ihop med sin son.
  - Maja Kekonius”

 • Director from Brazil in Sweden

  30 januari, 2014

  Resilience i den största tidningen i Brasilien, Bahia, Jornal A tarde

  “Ricardo Koanuka, regissör från Bahia, Brasilien, nyinflyttad svensk och producenten Christina Wallin, kok till Bahia med kulturell uppmuntran från Sveriges regering för att filma dokumentären Resilience. Dokumentären skildrar livet av Mästaren Meia Lua, en capoeirista som blev funktionshindrad vid 2 års ålder och i dag är ett exempel till alla, för att övervinna prövningar och vedermödor..”

 • documentary in Salvador, Bahia, Brazil

  25 Januari, 2013

  Bahia noticias

  I nyhetstidningen Bahia Noticias “Ricardo Koanuka, som ursprungligen är från Bahia och bor nu i Malmö, Sverige, har återvänt till Salvador med Christina Wallin att producera en dokumentär. Dokumentären skildrar Meia Lua som är rörelsehindrade och arbetar i stadsbussarna med ett stort leende samt projicerar positiv energi till hans omgivning.”

 • documentary in Brazilian newspaper R7

  24 Januari 24, 2016

  Dokumentärfilmen Resilience på R7.

  “Vi måste se livet i på ett positivt sätt, säger den brasilianska dokumentärfilmaren om Resiliens Filmen där han berättar historien om Meia Lua, Halvmåne som är en capoeirista som övervann sitt funktionshinder.
  Ricardo Koanuka är en enastående brasilianare. Den som samtalar med honom, inser snart att kärleken till livet och den positiva energin väger upp eventuella svårigheter. Och det var med Ricardo Koanuka byte sitt jobb i ett norskt företag till att arbeta som lärare i capoeira, i Sverige. ”

 • Brazilian Documentary in BAHIA newspaper

  21 Januari, 2016

  Dokumentären i den brasilianska tidningen, BAHIA

  “...Sidney föddes utan funktionshinder emellertid vid tio månaders ålder, gör en injektion i ryggraden, honom förlamad i benen. Han utvecklar ett eget sätt att gå på, blir capoeira mästare och gatukonstnär. "Han är en kille full av energi som aldrig känner sig begränsad eller av mindre värde. Den här typen av berättelser inspirerar mig. Detta är ett jobb som vi gjorde med mycket kärlek. Vårt mål var att visa att trots alla de svårigheter som Sidney har, lyckats han förvandla sin verklighet. Det som gjorde att jag ville regissera och spela in hans historia var just det faktum att han förvandlar all negativitet till sin fördel, säger filmskaparen. I filmen får vi uppleva den mest afrikanska staden utanför Afrika, Salvador, med sevärdheter som Pelourinho och Mercado Modelo, Sao Joaquim och São Caetano, via huvudkaraktärens musik framträdande på stadsbussarna. Vi har kommit till staden för att berätta historien om Sidney, en berättelse om motståndskraft och om att vara inkluderad i samhället, vilket gör oss mycket stolta. Dessutom är dokumentären också en milstolpe för Bahia som stat att nå ut på. Förutom sevärdheterna, visar vi staden som glömd en frälsare som ingen ser, vår baianidade och särskilt den afrikanska delen av Bahia...”

 • Brazilian Documentary in GLOBO newspaper

  13 january, 2016

  Om dokumentären i GLOBO

  “...Filmen berättar om capoeira och om den sociala inkluderingen...”

 • Brazilian Documentary in BR Cultura

  12 januari, 2016

  Resilience i kulturdelen BN CULTURA

  “...Filmen porträtterar Sidney Santos liv, som är känd under namnet Meia Lua, Halvmåne, berättar om styrkan från capoeira som inkluderar i sociala sammanhang... Filmen är inspelad i Salvador och redigerad i Sverige, "Resilience" tog fyra år att färdigställa och kommer att bli presenterad under flertaliga internationella festivaler, såsom Göteborg Film Festival, Tempo Dokumentär Festival och Picture This... Film Festival i Calgary, Kanada. “Vi fick support från den Svenska regeringen, som trodde på idén och finansierade projektet.“, säger Koanuka. ”

 • Dokumentär i Brasilianska nyheter, GLOBO newspaper

  12 January, 2016

  Om dokumentären Resilience i Jornal da Midia

  “Att filmen blev utvald till den Internationella Capoeira festivalen, Capoeiragem, världens största capoeira event, capoeiragem är ett erkännande från publiken. Målet är at förbättra kulturen av att inkludera genom capoeira, säger filmskaparen. ”

 • Dokumentär i Brasilien

  12 January, 2016

  Dokumentärfilmen i alóaalóa bahia

  “Ricardo Koanuka presenterar sin dokumentärfilm...”

 • Dokumentärfilm i Jornal do Radialista Brasilien

  12 January, 2016

  Resilience i Jornal do Radialista

  “Brasilianare som bor i Sverige startar sin världsturné med dokumentären Resilience...”

 • Resilience imais bahia

  12 January, 2016

  Resilience i maisbahia

  “ Dokumentärfilm - 27 minuter lång, Resilience spelades in i Salvador, mellan åren 2012 och 2014. Filmen klipptes och gjordes klar i Sverige förra året med stöd från producenten Christina Wallin. Dokumentären berättar historian om en man som trots den tuffa livssituationen hanterar motstånd med resiliens.”

 • Documentary in Brazilian newspaper

  9 Januari, 2016

  Dokumentärfilmen i July

  “Världsturnén av dokumentären, Resilience startar i Salvador för inbjudna. Enligt uppslagsverk är resiliens en kombination av faktorer som leder till människans förutsättningar till att möta och övervinna problem och motgångar. I det verkliga livet har resiliens ett namn: Sidney Santos eller Meia Lua, Halvmåne, som han är känd som, och är huvudkaraktären i filmen. Filmskaparen är brasiliansk men bor i Sverige, Ricardo Koanuka, som skildrar kraften av capoeira i den sociala kontexten av att inkludera. Filmen kommer att visas på Ciranda Café i Rio Vermelho med debatt och show med Morena Dub band...”

 • Documentary in Brazilian newspaper

  8 January, 2016

  Resilience i July

  “Den brasiliansk-svenska regissörens Ricardo Koanuka visar dokumentären Resilience för inbjudna när han är i Salvador, Bahia, Brasilien på Ciranda Café och på den Internationella Capoeira Festivalen, Capoeiragem på Forte da Capoeira..”

 • funktionshinder dokumentär

  4 November, 2015

  Dokumentärfilmen Resilience i July

  “Christina Wallin och brasilianaren Ricardo Koanuka kommer till Salvador, Bahia, Brasilien i december från Malmö. Denna gång kommer de att visa dokumentärfilmen Resilience för inbjudna gäster, berättelsen om som porträtterar kampen att överkomma motgångar skapat av ödet.”

 • Dokumentär om at överkomma problem

  24 oktober, 2015

  Dokumentären i brasiliansk media

  “Brasilianare baserad i Malmö, Sweden, Ricardo Koanuka kommer till Salvador för att lansera dokumentärfilmen Resilience i januari 2016. Kortfilmen, 27 minuter, är inspelad i staden och berättar historian om Sydney Santos, känd som Halvmåne, som, utan att kunna gå, blir en capoeira mästare. “Ett misstag av en läkare orsakade en paralysering i benen” berättar Ricardo. “Han genomled en lång period av smärta. Men med uthållighet utvecklar en egen rörelseteknik med hjälp av armar som ben och händer som fötter”. Ricardo Koanuka får finansiellt stöd från Malmö Stad för att göra dokumentären. Idén kom till när han studerade på universitetet i Salvador. “Jag studerade till idrottslärare. Under en undervisning, berättade läraren att vi skulle få besök av en speciell person. Det var Meia Lua, jag tänkte, “Den här mannen har något att lära mig”, minns han. Inspelningen av filmen började för 4 år sedan, ”Jag bjöd in den svenska producenten, Christina Wallin, för att medverka i projektet.” Regissören planerar att visa filmen Resilience i Sverige och Kanada..”

 • Dokumentär passion

  3 Februari, 2015

  Brasiliansk media berättar om regissörens liv

  „Den brasiliansk-svenske Ricardo Koanuka är i Bahia, Brasilien för att avsluta dokumentärfilmen Resilience. Idag flyger Ricardo till Danmark där han kommer att bli certifierad utförare av The passion Test för nya regissörer, av amerikanskan Jannet Attwood.„

 • Bli en del
  av
  berättelsen!

Press & media

Press kontakt:

christina.wallin(at)koanuka.com
Download movie poster

Filmaffisch

Ladda ner affischen

capoeira documnetary

fotos från filmen & bakom kulisserna

Kolla in galleriet:

Pressmaterial Resilience

Pressmaterial

Fakta, logline, synopsis, bakgrund, citat från filmen, om regissören och produktionsuppgifter.

Kontakta oss

koanuka@koanuka.com
Malmö SWEDEN

original